1.
2. Müzik enstrümanı çeşitleri
3. müzik aletleri
4. Yerlere nazaran müzik aletleri
5. Bir müzik cihazı iyi mi çalınır?
6. Müzik aletlerinin bakımı ve bakımı
7. Bir müzik cihazı satın almak
8. Müzik dersleri ve öğretmenleri
9. Müzik endüstrisi
10. Sorular ve Cevapları
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Müzik | Etkisi altına alan ve güzel bir tecrübe yaratmak için sesleri kullanma sanatı |
Enstrüman | Müzikal sesler üretmek için kullanılan bir aygıt |
Müzik mağazası | Müzik aletleri ve takıları satan bir perakende satış kuruluşu |
Müzik takıları | Yaylılar, kılıflar ve akort aletleri benzer biçimde müzik aletleriyle beraber kullanılan öğeler |
Müzik ekipmanları | Mikrofonlar, amplifikatörler ve miksaj konsolları benzer biçimde müzik üretiminde kullanılan öğeler |
2. Müzik enstrümanı çeşitleri
Her biri kendine has ses ve fonksiyona haiz birçok değişik müzik enstrümanı türü vardır. En yaygın müzik cihazı türlerinden bazıları şunlardır:
- Davul, zil ve ksilofon benzer biçimde vurmalı çalgılar
- Gitar, keman ve çello benzer biçimde yaylı çalgılar
- Flüt, klarnet ve saksafon benzer biçimde nefesli çalgılar
- Piyano, org ve synthesizer benzer biçimde klavyeli enstrümanlar
Her müzik enstrümanı türünün kendine has zorlukları ve ödülleri vardır. Mesela, vurmalı çalgılar oldukca fazla fizyolojik dayanıklılık ve koordinasyon gerektirirken, telli çalgılar oldukca fazla parmak becerisi ve müzik bilgisi gerektirir. Nefesli çalgılar oldukca fazla soluk kontrolü ve ağız kuvveti gerektirirken, klavyeli çalgılar oldukca fazla el-göz koordinasyonu ve müzik bilgisi gerektirir.
Hangi müzik enstrümanını çalmayı seçerseniz seçin, keyif aldığınız ve ihtiras duyduğunuz enstrümanı bulmak önemlidir. Bir enstrümanı çalmaktan keyif almıyorsanız, ona bağlı kalma ve onu iyi mi iyi çalacağınızı öğrenme olasılığınız azalır.
3. müzik aletleri
Müzik aletlerinin zamanı, insan uygarlığının başlangıcına kadar uzanan uzun ve büyüleyici bir tarihtir. En eski müzik aletleri ritim ve ses yaratmak için kullanılan davul ve çıngırak benzer biçimde sıradan vurmalı çalgılardı. Zaman içinde telli çalgılar, nefesli çalgılar ve klavyeli çalgılar benzer biçimde daha karmaşa çalgılar geliştirildi. Bu aletler eğlence, dini törenler ve harp benzer biçimde muhtelif amaçlar için kullanıldı.
Müzik aletlerinin zamanı; tarih öncesi devre, antik devre ve çağıl devre olmak suretiyle üç ana döneme ayrılabilir. Tarih öncesi devre, insan uygarlığının başlangıcından makalenin gelişmesine kadar geçen süreyi kapsar. Bu zamanda ilk müzik aletleri geliştirildi. Antik devre, makalenin gelişmesinden Roma İmparatorluğunun yıkılmasına kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu zamanda müzik aletleri daha karmaşa hale geldi ve daha geniş amaçlarla kullanıldı. Çağıl devre, Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden günümüze kadar olan süreyi kapsar. Bu zamanda müzik aletleri gelişmeye süre gelmiş ve artık oldukca muhtelif müzik türlerinde kullanılmaktadır.
Müzik aletlerinin zamanı, bizlere insan kültürünün gelişimi ile alakalı oldukca şey özetleyebilecek büyüleyici bir mevzudur. Bu, yaratıcılığın, yenilikçiliğin ve insanoğlunun müzik yapma isteğinin hikayesidir.
4. Yerlere nazaran müzik aletleri
Müzik aletleri dünya genelinde oldukca muhtelif kültürlerde bulunabilir. Her bölgenin kendine has müzik gelenekleri vardır ve bu geleneklerde kullanılan enstrümanlar bölgenin tarihini, kültürünü ve çevresini yansıtır.
Yerlere nazaran en yaygın müzik enstrümanlarından bazıları şunlardır:
- Afrika: davul, djembe, kora, mbira
- Asya: sitar, tabla, gong, shakuhachi
- Avrupa: keman, viyola, çello, piyano
- Şimal ABD: gitar, banjo, armonika, davul
- Cenup ABD: charango, quena, pan flüt, marakas
- Okyanusya: didgeridoo, ukulele, el davulu
Bunlar dünya genelinde bulunan birçok müzik enstrümanından yalnız birkaç örnektir. Her enstrümanın kendine has sesi ve geçmişi vardır ve tüm bunlar dünyamızda mevcud varlıklı müzik çeşitliliğine katkıda bulunur.
5. Bir müzik cihazı iyi mi çalınır?
Bir müzik cihazı çalmak keyifli ve ödüllendirici bir tecrübe olabilir. Hem de zorlayıcı da olabilir, bilhassa de bu işte yeniyseniz. Sadece ergonomik yaparak ve özveriyle arzu ettiğiniz enstrümanı çalmayı öğrenebilirsiniz.
Bir müzik cihazı çalmayı öğrenmenin birçok değişik yolu vardır. Hususi bir eğitmenden ders alabilir, bir müzik okuluna ya da sınıfına katılabilir ya da kitapları, DVD'leri ya da çevrimiçi eğitimleri kullanarak kendi başınıza öğrenebilirsiniz.
Iyi mi öğrenmeyi seçerseniz seçin, en mühim şey tertipli olarak ergonomik yapmaktır. Ne kadar oldukca ergonomik yapmış olursanız, enstrümanınızı çalmada o denli iyi olmuş olursunuz.
Bir müzik cihazı çalmayı öğrenmek için birtakım ipuçları:
- Sıradan bir şarkı ya da müzik parçasıyla başlayın.
- Şarkıyı ufak parçalara bölün ve her parçayı ayrı ayrı çalışın.
- Tarihi tutmanıza destek olması için metronomla ergonomik yapın.
- Geliştirmeniz ihtiyaç duyulan alanları belirlemek için kendinizi çalarken kaydedin ve kayıtlarınızı yeniden kulak verin.
- Hata yapmaktan korkmayın. Hepimiz bir müzik cihazı çalmayı öğrenirken hata yapar. Mühim olan hatalarınızdan ders çıkarıp uygulamaya devam etmektir.
Bir müzik cihazı çalmayı öğrenmek oldukca keyifli olabilir. Hem de kendinizi anlatım etmenin ve başkalarıyla irtibat kurmanın mükemmel bir yoludur. Bir müzik cihazı çalmayı öğrenmekle ilgileniyorsanız, denemekten çekinmeyin.
6. Müzik aletlerinin bakımı ve bakımı
Müzik enstrümanınızın bakımı ve bakımı, onu iyi durumda tutmak ve en iyi ses çıkarmasını sağlamak için oldukca önemlidir. Enstrümanınızın bakımıyla alakalı birkaç ipucu:
- Cihazınızı tertipli olarak yumuşak bir bez ya da fırça ile paklayın.
- Cihazınızı üreticinin talimatlarına nazaran yağlayın ya da cilalayın.
- Enstrümanınızı serin ve kuru bir yerde saklayın.
- Cihazınızı aşırı sıcaklıklara ya da neme maruz bırakmaktan kaçının.
- Cihazınızı uzun bir müddet kullanmayacaksanız bir kutuda saklayın.
Enstrümanınızın bakımıyla alakalı sorularınız var ise ustalaşmış bir müzisyene ya da enstrüman onarım teknisyenine danışın.
7. Bir müzik cihazı satın almak
Bir müzik cihazı satın almak göz ürkütücü bir iş olabilir, sadece bu bu şekilde olmak zorunda değil. İhtiyaçlarınız için muhteşem enstrümanı bulmanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Hangi enstrümanı çalmak istediğinize karar verin.
- Satın alma işleminiz için bir bütçe belirleyin.
- Araştırmanızı yapın ve değişik enstrüman ve markaların yorumlarını okuyunuz.
- Bir müzik mağazasını ziyaret edin ve değişik enstrümanları kontrol edin.
- Kalifiye bir satış elemanından yardım isteyin.
Muhteşem enstrümanı bulduğunuzda, ona doğru biçimde bakmanız önemlidir. Bu, onu pak, ahenkli ve hasarsız tutmak demektir. Enstrümandan en iyi biçimde istifade etmek için enstrümanı iyi mi muntazam çalacağınızı da öğrenmelisiniz.
Müzik enstrümanınızın bakımıyla alakalı birkaç ipucu:
- Aleti tertipli olarak yumuşak bir bezle paklayın.
- Enstrümanı, kullanılmadığı zamanlarda bir kutuda saklayın.
- Enstrümanı tertipli olarak ayarlayın.
- Cihaza her sene ya da iki yılda bir nitelikli bir uygulaman tarafınca bakım yaptırın.
Bu ipuçlarını takip ederek müzik enstrümanınızın uzun seneler dayanmasına destek olabilirsiniz.
Müzik dersleri ve öğretmenleri
Müzik dersleri bir müzik cihazı çalmayı öğrenmenin, becerilerinizi geliştirmenin yahut yalnız müzik yapmaktan keyif almanın mükemmel bir yolu olabilir. Pek oldukca değişik türde müzik dersi mevcut olduğu için ihtiyaçlarınıza ve bütçenize müsait olanı bulabilirsiniz.
Değişik müzik dersi türlerinden bazıları şunlardır:
- Hususi dersler
- Öbek dersleri
- Çevrimiçi dersler
- Evde dersler
- Okul müzik programları
Müzik öğretmeni seçerken kalifiye ve tecrübeli birini bulmak önemlidir. Ek olarak öğretmenin yanında kendinizi basit hissettiğinizden ve onların ihtiyacınız olan şeyleri karşılayabileceklerinden güvenli olmalısınız.
Müzik dersleri geleceğinize büyük bir yatırım olabilir. Becerilerinizi geliştirmenize, müzikalitenizi geliştirmenize ve müzik yaparken eğlenmenize destek olabilirler.
9. Müzik endüstrisi
Müzik endüstrisi, plak şirketlerinden müzik yayıncılarına, konser tanıtımcılarından gösterim hizmetlerine kadar her şeyi içeren geniş ve karmaşa bir ekosistemdir. Dünyanın her yerindeki tüketicilere müzik yaratmak, dağıtmak ve pazarlamaktan mesuldür.
Müzik endüstrisi son yıllarda yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve tüketici alışkanlıklarının değişmesi sebebiyle bir dizi değişimler yaşıyor. Mesela web üstünden dinleme hizmetlerinin yükselişi müziğin tüketilme şekli üstünde büyük bir tesir yarattı ve COVID-19 salgını sektörü daha da negatif etkiledi.
Bu zorluklara karşın müzik endüstrisi küresel ekonominin canlı ve mühim bir parçası olmaya devam ediyor. Her sene milyarlarca dolar gelir elde ediyor ve dünya genelinde milyonlarca insana iş sağlıyor.
İşte müzik endüstrisinin mühim oyuncularından bazıları:
- Plak şirketleri: Plak şirketleri, sanatçılara imza atmaktan, onları geliştirmekten ve müziklerini yayınlamaktan mesuldür. Ek olarak marketing ve tanıtımla da ilgileniyorlar ve sanatçıları adına telif tutarı topluyorlar.
- Müzik yayıncıları: Müzik yayıncıları şarkıların telif haklarına haizdir ve şarkı yazarları adına telif tutarı toplarlar. Ek olarak plak şirketleri ve öteki müzik şirketleriyle anlaşmalar yapıyorlar.
- Konser organizatörleri: Konser organizatörleri canlı müzik etkinlikleri düzenler ve üretir. Hayranların ilgisini çekecek gösteriler tanzim etmek için sanatçılar, mekanlar ve bilet şirketleriyle beraber çalışıyorlar.
- Akış hizmetleri: Akış hizmetleri, kullananların çevrimiçi müzik dinlemesine imkan tanır. Muhtelif abonelik planları sunuyorlar ve gösterim sayısına nazaran plak şirketlerine ve sanatçılara telif tutarı ödüyorlar.
Müzik endüstrisi devamlı gelişiyor ve son olarak trendleri izlemek önemlidir. Sektörün iyi mi çalıştığını anlayarak müzik kariyeriniz ile alakalı bilgili kararlar verebilirsiniz.
Sual: Gitar ile bas gitar arasındaki ayrım nelerdir?
Gitar altı telli, bas gitar ise dört telli bir çalgıdır. Gitarlar çoğu zaman pena ile çalınırken, bas gitarlar çoğu zaman parmaklarla çalınır. Gitarlar oldukca muhtelif müzik türlerinde kullanılırken, bas gitarlar evvela rock, pop ve R&B'de kullanılır.
Sual: Gitarı iyi mi akort edebilirim?
Bir gitarı akort etmek için bir tunere ihtiyacınız olacak. Pek oldukca değişik tuner türü mevcuttur, sadece en yaygın tür kromatik tunerdir. Kromatik ayarlayıcı, her teli muayyen bir perdeye ayarlamanıza imkan tanır. Gitarınızı akort etmek için akort etmek arzu ettiğiniz teli çekerek başlayın. Peşinden telin en yakın olduğu notayı bulmak için akort aletini kullanın. Tel keskinse akort mandalını saat yönünde çevirin. Tel düzse akort mandalını saat yönünün bilakis çevirin. Tüm teller ahenkli hale gelinceye kadar her teli akort etmeye devam edin.
Sual: Gitar çalmayı öğrenmenin en iyi yolu nelerdir?
Gitar çalmayı öğrenmenin birçok değişik yolu vardır. Hususi bir öğretmenden ders alabilir, kitabından ya da video öğrenimden öğrenebilir ya da kendi kendinize öğretebilirsiniz. Bir öğretmenden ders alıyorsanız, kişiselleştirilmiş bir tatbik rutini geliştirmenize destek olacak ve ilerlemeniz ile alakalı size geri bildirimde bulunacaktır. Bir kitabından ya da video eğitiminden öğreniyorsanız, kendi başınıza ergonomik yapmak için daha disiplinli ve motive olmanız icap eder. Kendi kendinize öğretiyorsanız, iyi bir informasyon deposu bulmanız ve enstrümanı öğrenmek için süre ve gayret masrafa hevesli olmanız gerekecektir.
0 Yorum